Tatranskou magistrálou.


Žiaci z krúžku „Mladý cestovateľ“ podnikli na začiatkom októbra túru do našich veľhôr Vysokých Tatier. V predchádzajúcich rokoch sa nám skoro vždy podarilo zaradiť do plánu nášho krúžku návštevu Tatier. Pomaly si skladáme mozaiku jednotlivých častí a začíname ich viac spoznávať. Vždy nás prekvapí množstvo návštevníkov z iných štátov. Tentoraz to boli turisti z Litvy a Maďarska, turistov z Čiech berieme ako samozrejmosť.


Trasa nášho výletu bola nasledovná. Z Tatranskej Lomnice sme sa dostali dvoma lanovkami na Skalnaté pleso s nadmorskou výškou 1751m n. m. Ocitli sme sa pod druhým najvyšším tatranským štítom – Lomnickým štítom - 2634m n. m. Bohužiaľ pre nízku oblačnosť sme nevideli na jeho vrchol. Na Skalnatom plese je astronomické a meteorologické observatórium, ktoré bolo založené v roku 1943 jeho súčasťou je hvezdáreň. Po červenej turistickej značke sme pokračovali po Tatranskej magistrále, ktorá je najdlhším súvislým turistickým chodníkom vo Vysokých a Západných Tatrách. Tento rok sme si vybrali časť, ktorá viedla zo Skalnatého plesa na Hrebienok. Ako sme zostúpili nižšie, oblačnosť sa roztrhla a naskytli sa nám prekrásne výhľady do Tatranskej kotliny nádherne sfarbenej poslednými lúčmi babieho leta. Po necelých dvoch hodinách s prestávkami na občerstvenie a fotenie sme sa dostali na Zamkovského chatu, kde sme si urobili dlhšiu prestávku na oddych. Odtiaľ, pre nás už známym chodníkom, sme sa dostali k vodopádom , ktoré nás ohromili svojou krásou. Potom sme pokračovali na Hrebienok, ktorý sme navštívili v zime, keď tu bola výstava sôch z ľadu. Ukázali sme si priamo v teréne ľadovcový reliéf – doliny tvaru U a zopakovali, kde všade vidíme stopy po činnosti horského ľadovca ( vodopády, morény, ostré skalné štíty, jazerá- plesá...).Krásne výhľady umocnili zmes zážitkov z našich veľhôr. Oddýchnutí a posilnení dobrou desiatou sme pokračovali zubačkou z Hrebienka do Starého Smokovca, kde nás čakal náš autobus. Cestou domou sme sa zastavili v nákupnom centre v Liptovskom Mikuláši.


Žiakov musíme pochváliť za dochvíľnosť, dobrú turistickú výbavu celkovú disciplinovanosť, bez ktorej nie je možné takéto hromadné turistické akcie organizovať. Na záver by sme chceli poďakovať pani riaditeľke školy a pánovi starostovi, ktorí nám prispeli na náklady spojené s dopravou lanovkou. Vedúca krúžku RNDr. Zlatica Krumpová a Mgr. Beáta Ogureková